Niklas Sundström: Nu tar vi ny sats i Ramsele efter det lyckade jubiléet

Under en vecka alldeles i slutet av juli och någon dag in i augusti lever den lilla idylliska orten Ramsele i västra Ångermanland upp som aldrig förr. Invånarantalet fördubblas i princip. Ett invånarantal som numera ligger på cirka 950 personer.

Det hela stavas Niklas Sundströms Hockeyskola, som sommaren 2015 går in på sitt 21:a år. Jubiléet över 20 år som ägde rum sommaren 2014 blev en succé. 134 deltagare fanns på plats, dessutom massor av anhöriga som gör att ”byn” som sådan lever upp rejält.

Niklas Sundström, huvudpersonen, fanns förstås på plats, liksom också ett annat ”ärrat” proffs från NHL, backen Tobias Enström, svensk mästare tillsammans med Niklas 2007 i MODO Hockey. Ytterligare en ”gammal” svensk mästare som besöker skolan varje sommaren är norrbaggen Per-Åge Skröder, den importspelare som gjort flest mål och poäng i den svenska SHL-ligan, f d Elitserien. Per-Åge bidrar verkligen genom att demonstrera och sälja sina nya billigare ungdomsklubbor. Namnet på Skröders klubba, ”Bulldozer by Skröder”, är verkligen passande med tanke på hans skott. Klubborna hade strykande åtgång.

Tur med vädret hade man också – förstås. Detta i stort sett hela veckan förutom då själva avslutningen med grillning, ”prisutdelning” och annat gemytligt. Då öppnade sig himlen med inte bara regn utan blixt och dunder, men även det klarades med gott humör. Sommaren 2014 är något vi sent glömmer. Tror aldrig vi sett sådan glöd från samtliga deltagare som den här jubileumssommaren. Något som gäller såväl elever som ledare och instruktörer.

Just instruktörerna håller alltid hög klass på Niklas Sundströms skola. Det vittnar alla mail och andra ord efter sommarveckan om. Anders Eriksén och Jan Brorsson som huvudinstruktörer håller i det hela med en suverän psykologisk blick över allt som tilldrar sig. Senaste tillskotet jubileumssommaren var målvaktstränaren Micke Wernblom med sina landslagsmeriter. Att säga att Micke gjorde succé med sina metoder är ett riktigt understatement. Därför blir det också 2015 en extra satsning just på målvakterna i och med att de startar själva skolan en dag tidigare.

34 klubbar fanns representerade senast och det är en enorm och imponerande spännvidd mellan dessa. Från Narvik i Norge till Lund i söder. Det kanske roligaste med allt är att elever med sina familjer återkommer år för år. Målsättningen sommaren 2015 är också att få besök av flera gamla och nuvarande elitspelare.

I och med att Niklas Sundström numera är talangscout i NHL (San José Sharks är klubben, där han som aktiv gjorde några år) har han mera tid att vistas på sin hockeyskola och dessutom vara med på övningarna på isen.

Något som uppskattas förstås.

”Susse”, som han alltid kallats, får vara beredd på lite frågor från de vetgiriga och intresserade eleverna.

Den vanligaste:
-Vilket lag ska du spela med i till vintern?

Någon tanke på att ”avveckla” sin hockeyskola i Ramsele har inte Niklas Sundström.
-Så länge Thomas Hellgren håller på är jag med också, säger han och skrattar.

Alltså kan vi räkna med ytterligare en hel del år med tanke på Hellgrens vitalitet.

Det var just idésprutan Tomas Hellgren som lockade Niklas Sundström till Ramsele en gång i tiden.
-Och på den vägen är det, säger Sundström. Det här har jag aldrig ångrat. Ett av de roligaste projekt jag varit och är inblandad i.

Sponsorer

Hitta oss på sociala medier

Kontakta oss

Jan Brorsson: 070-645 12 70
Tomas Hellgren: 070-235 95 12
Eller via kontaktformuläret.

Credits

© 2003-2019 Niklas Sundströms Hockeyskola
Producerad av Daniel Sörlin

Alla fotografier tillhör Daniel Sörlin om inget annat anges.