Lilla Ramsele längst uppe i hörnet av västra Ångermanland må vara litet och har knappt tusen invånare, men säg Niklas Sundströms Hockeyskola och alla lystrar. Det är när den äger rum, 2016 för 22:a årgången, som hela byn lever upp. Folkmängden ökas kraftigt och hockeyskolelever från hela Sverige och Norden samlas, har kul och utvecklas.

De flesta man pratar med är ense, det går nog inte att hitta en mera idyllisk sommarhockeyskola. Här handlar det om gemenskap i ordets rätta bemärkelse. Alla umgås med alla och allt finns inom gångavstånd - is, fys, mat och boende. För att inte tala om de högklassiga instruktörerna.

Bossen själv, Thomas Hellgren, varvar ned numera - säger han själv i alla fall. Men nedvarvningen består av att han numera är ännu mera social än tidigare - dygnet runt. Han har kontakt med alla. Som senast sommaren 2015 vid avslutande grillfesten. Då fick han ett par hockeyföräldrar från Sollefteå att sälja några lottringar - med strykande åtgång. Kalla inte Jan Brorsson för rektor, det gillar inga instruktörer som hamnat i den rollen, men snacka om entusiasm och levande i allt som Brorsson tar sig för. Han bor i princip i ishallen dygnet runt den här sommarveckan. Erik Eriksson, Hellgrens grabb, är lite av spindeln i nätet sedan några år och håller i allt från anmälningar till schemaupplägg. Även om han numera har fullt upp nere i Norrköping där han bl.a. är ungdomstränare i Vita Hästen.

Sommaren 2015 var det extra satsning på målvakterna, som kom till hockeyskolan en dag tidigare än övriga deltagare. Den här satsningen blev verklighet sedan Micke Vernblom anslutit som hockeyskolans målvaktstränare och idén kunde förverkligas med att målvakterna skulle inleda sommarskolan med en särskild målvaktscamp. Detta blev en självklar succé och  ungarna älskar Vernblom, som med landslagsmeriter i bagaget numera tillhör SHL-klubben Linköping HC. Landslagsmeriter handlar det också om då det gäller Anders Eriksén, mångårig ledare för Sveriges ungdomslandslag och dessutom en av Svenska Ishockeyförbundets 12 hockeykonsulenter.

Med sådana här ledarnamn borgar allt för att Niklas Sundströms hockeyskola fortsätter mot en ljus framtid. Sedan gör det förstås ingenting att han som gett namn åt hela skolan, Niklas Sundström, numera är på is i stort sett varje pass de dagar han är på plats, liksom Markus Näslund var det sommaren 2015.

 

Idyllen, gemenskapen och gräsrotsnivån kommer för alltid att finnas kvar - och det bästa av allt är att Thomas Hellgrens ande vilar över allt och att han är noga med att låta det mesta bestå. Som då han fick en fråga den här sommaren från en Sollefteåförälder som skulle köpa en klubba av Per-Åge Skröder:

"Går det bra att swischa?"

”Va?!”, skrek Hellgren och tittade förvånat upp. ”Vad är det, nåt nytt skurmedel, eller?!”

Nej, bli vid din läst och ändra inte för ändrandets skull är Hellgrens paroll - en mycket lyckad sådan.

 

Målvaktssatsning var det senast som sagt. Det hela utföll så bra att man nu satsar på backarna, som de  liksom målvakterna börjar skolan en dag tidigare än de andra. Till hockeyskolan 2017 blir det likadant för forwards. Det är i alla fall min gissning!

 

/Hasse Andersson

 

Sponsorer

Hitta oss på sociala medier

Kontakta oss

Jan Brorsson: 070-645 12 70
Tomas Hellgren: 070-235 95 12
Eller via kontaktformuläret.

Credits

© 2003-2019 Niklas Sundströms Hockeyskola
Producerad av Daniel Sörlin

Alla fotografier tillhör Daniel Sörlin om inget annat anges.